Всяка компания трябва да направи изследване на въздействието върху бордовите системи

Европейската агенция за въздушна безопасност разреши на европейските въздушни компании, които са провели изследване за последиците, да разрешат на пътниците си да използват електронни устройства, включително телефони, във всички фази на полета, предаде БГНАС.

 

Освен мобилните телефони, сред електронните устройства са включени още таблетите, лаптопите, електронните книги. Те ще могат да се използват през цялото време на полета, включително при излитането и кацането, без да се налага да бъдат превключвани в режим "самолет".

 

Европейската агенция за въздушна безопасност уточнява, че всяка компания трябва да направи изследване на въздействието върху бордовите системи на сигналите, предавани от електронните устройства, преди да разреши тяхното използване в зависимост от резултатите.

 

Употребата на тези устройства, която дълго време беше забранена във всички фази на полета заради съображения за сигурност, получи зелена светлина миналата година от американските и европейските въздушни власти.

 

Агенцията за въздушна безопасност реши през ноември 2013 г. да разреши използването на електронни устройства в пътническите самолети във всички фази на полета при условие, че бъдат в режим "самолет". Това не се отнасяше за мобилните телефони.