"В противен случай е трудно да се разчита на национално помирение в Украйна", подчерта той

"Виновните за всички престъпления в Украйна трябва да бъдат установени и предадени на правосъдието, в противен случай е трудно да се разчита на помирение". Това заяви министърът на външните работи на Русия пред Общото събрание на ООН, цитиран от ИТАР-ТАСС и БГНЕС.

 

"Нищо не се прави за установяване и наказване на виновните за кървавите февруарски събития на Майдана, на масовата гибел на хора в Одеса, Мариупол и други райони на Украйна. Съзнателно се подценяват мащабите на голямата хуманитарна катастрофа, предизвикана от действията на украинските военни части в югоизточната част на страната", каза Лавров.

 

"Тези дни бяха разкрити нови ужасяващи факти с откриването на масовите гробове край Донецк. Въпреки резолюция 2166 на Съвета за сигурност на ООН се забавя провеждането на щателно и независимо разследване на обстоятелствата около катастрофата на малайзийския лайнер над украинска територия", добави министърът.

 

"Виновните за всички тези престъпления трябва да бъдат установени и предадени на правосъдието. В противен случай е трудно да се разчита на национално помирение в Украйна", подчерта главата на руската дипломация.