Поразените съоръжения са в района на Тал Абияд на границата с Турция

При въздушни удари, нанесени днес от ръководената от САЩ коалиция, са разрушени три петролни рафинерии в северна Сирия, намиращи се в ръцете на Ислямска държава, информира Франс прес, цитирана от БГНЕС.

 

Въздушните удари на коалицията в четвъртък и петък в провинция Деир Езор са унищожили поне 12 рафинерии, контролирани от джихадистката групировка.

 

Най-малко три малки рафинерии под контрола на ИД бяха поразени в района Тал Абияд тази нощ, съобщи НПО Сирийски център за наблюдение на правата на човека, като добавя, че е засегната и четвърта.

 

Районът Тал Абияд се намира на границата с Турция, северно от град Рак – главната крепост на екстремистката групировка, която от 23 септември е мишена на ударите на САЩ и на техните арабски съюзници.

 

Целта на коалицията е да унищожи икономиката на Ислямска държава, която захранва войната. Според експерти ИД контролира седем петролни полета и две рафинерии в северен Ирак и шест от десетте полета в Сирия и преди всичко района на Деир Езор. Откакто започнаха въздушните удари, изпомпването на петрол от контролираните от групировката находища практически е спряло.

 

Ислямска държава добива повече петрол от сирийското правителство. Според сирийското министерство на петрола джихадистите вероятно добиват по 80 000 барела дневно, докато добивът на сирийския режим се срина до 17 000 барела дневно.