Всеки 4 на 5 мъже стават бащи в ранен или късен етап

Около 30% от семействата у нас не са сключили официален брак, сочи национално представително изследване за родители на деца до 17 години. То е проведено в рамките на кампанията "Да бъдеш Баща", насочена към бащинството.

 

„Всеки 4 на 5 мъже стават бащи в ранен или късен етап, но ролята на бащата не е само една роля - той е учител и наставник. Бащите и майките не са взаимно заменяеми, те влияят по различно, но еднакво важен начин за развитието на детето”. Това каза Деян Петров, координатор на кампанията "Да бъдеш Баща", цитиран от БГНЕС. Кампанията обединява 10 неправителствени организации и акцентира върху ползите от активното участие на мъжете в живота на децата и семейството.

 

Ролята на бабите, дядовците и като цяло намесата на роднините става все по-малка.

 

Предизвикателства, които родители споделили в проучването са усещане, че винаги са назад и не им стига време за децата, партньора и семейните дейности. Това създавало напрежение в тях и усещане за несигурност в социалната среда.

 

Съществуват изследвания, които потвърждават, че бащите имат уникално влияние върху всеки един аспект от развитието на детето, каза от своя страна Луиза Шахбазян от Фондация ПИК. Така например децата, чиито бащи изпълняват ролята си активно са по –здрави, имат повече успехи в училище, повече приятели, а по-късно напредък в кариерата и семейните си отношения.