Хотелски комплекс в Кюстендилско се отоплява с костилки от череши

Енергия от алтернативни източници. Тази тенденция набира скорост напоследък. В Кюстендилско търсят приложение на традиционните за региона череши. А в монтанското село Добри дол, 3 хиляди крави на практика произвеждат мегават и половина електричество на час.

 

Хотелският комплекс на Петър в Кюстендилско се отоплява с костилки от череши. Изпитаната формула се ползва вече 10 години. А костилките се оказват и доста по-калорични от други горива. Доставят се от местни сушилни.

 

Отново в този край на България има иновативно приложение и на самите череши. Това е ракетно гориво, което се прави от череши. Крайният продукт наподобява карамел и е част от групата на твърдите горива.

 

От клуб "Зодиак" вече са използвали черешовото гориво в шест ракети, като всички тестове са приключили успешно. И още нещо. Черешовото гориво е с нула вредни емисии

 

Електричеството от тази кравеферма в монтанското село Добри дол може да захрани 20 хиляди домакинства. Чрез ферментация в инсталацията за преработка на тор се получава метан. Той се изгаря и така се произвежда ток.

 

Кравефермата произвежда и топлоенергия, която би могло да се използва от близките 2 села, където живеят около 500 души.

 

По данни на Европейската комисия до 2020 година електроенергията от подобни съоръжения ще струва почти наполовина в сравнение с тази, добивана по традиционните методи.

 

Целия репортаж гледайте във видеото.