Той заяви, че трябва да бъдат прецизни в посланията си, за да не затруднят изхода от сложната ситуация

„Въпреки сложната ситуация, в която сме изправени от вота на избирателите, ДПС ще работи за модерно евроатлантически по съдържание и национално по своята същност съгласие, на което да стъпи следващо управление. За нас тезата за необходимостта от реабилитация на евроатлантическия образ на страната ни не е куха фраза”, каза на пресконференция председателят на ДПС Лютви Местан

 

„Тази вечер не поставяме условия пред никого, още по-малко пред партията, която е първа по резултат. Имаме политическата доблест и култура да ги поздравим за постигнатия резултат”, посочи Местан.

 

„Евроатлантизмът не предполага участие в управлението на крайно националистически партии. За пръв път две такива формации намират своето място, което не омаловажава, а засилва тезата на ДПС за необходимостта от ясен, категоричен евроатлантачиески концепт на управление. Ще отстояваме този концепт, независимо дали имаме отношение към управлението на страната, или ще бъдем в опозиция”, добави Местан.

 

Той заяви, че до последно са умували дали да дадат пресконференция, или не, тъй като в късните часове думите може да се окажат голям враг. „Наистина трябва да бъдем много прецизни в анализа и в посланията си, за да не затрудним процеса на намиране на изход от сложната ситуация”, посочи Местан.

 

Той добави, че ДПС е политическа сила, която увеличава доверието на избирателите си с над 20%. 

 

„ДПС ще настоява българското правителство да отстоява баланса между принципите на националната държава и правата и свободите на човека, независимо дали става дума за собствената ни родина, или например за кризата в Украйна”, категоричен беше Местан.

 

„Избори до дупка е най-безотговорното политическо решение. Длъжни сме да прочетем вярно вота на избирателите – реално коалиционно управление. Важно е страната да върви напред – с ясни програми и цели”, заяви още лидерът на ДПС. 

 

Местан посочи, че първият проучвателен мандат трябва да бъде успешен. „Смятам, че всички останали сценарии вкарват България в режим на криза, от която няма изход“, обясни Местан.

 

 Попитан дали обществото е готово да приеме ДПС като втора политическа сила, Местан заяви, че ако българското общество отреди на ДПС място на втора политическа сила, значи е готово. „Политическата тежест, място в пространството на една или друга сила се определят не от нашите желания, а от суверена, подкрепата на избирателите. Ако тя е достатъчна да бъдем втора политическа сила, значи обществото е готово”, обясни Местан. Запитан дали е готов да понесе отговорност като втора политическа сила, Местан каза, че е готов.

 

Повече по темата гледайте във видеото.