Според статистиката в провинцията културата се цени повече, отколкото в София

С около 100 000 души се увеличават през последните години зрителите на театралните и музикални спектакли, отчитат от Министерството на културата. Интересното в статистиката е, че повече хора ценят културата не в София, а в провинцията.


Ако през 2011 г. театралните и музикалните постановки са били посетени от над 830 000 зрители, през всяка следваща те се увеличават с около 100 000 души. Така през миналия сезон са отчетени над един милион 146 000 зрители.


Любопитно е, че нараства интересът към музикалните представления - опери, музикални театри и концерти, а броят на зрителите нараства по-стабилно извън столицата. Иначе цените на билетите в софийските театри са между 8 и 20 лева.


„В момента работим две каси едновременно и по цял ден има много хора. Всяка година се увеличават много, в пъти”, обяснява Екатерина Марова, касиер в Народния театър.


Според един от доайените на нашия театър актьорът Васил Михайлов обаче тенденцията за увеличение на зрителите е само в някои театри и за определени спектакли.


„Принудени сме да слезем, да глезим публиката, да си показваме задника на публиката само и само да идва в театъра”, твърди актьорът Васил Михайлов.


Да, вярно, държавата е в хаос съответно и театъра е в хаос, но въпреки това съм оптимист, защото смятам, че театърът е този жив контакт, който никое друго изкуство не може да го замени”, категорична е актрисата Стефка Янорова.


Този сезон е юбилеен и за Народния театър. Преди 110 години първото представление е "Хъшове" по Иван Вазов. Спектакълът е и в днешния репертоар на най-старата ни трупа. Версията на Сашо Морфов вече се играе цели 10 години.


„Имам чувството, че го играя откакто съм се родил. По-вълнуващото е, че продължава да е пълно до горе и зрителите накрая стават на крака и крещят: „Да живее България!”, казва актьорът Валери Йорданов.


Всички театри са подготвили и нови заглавия в афиша си за този сезон, с които да привлекат зрителите в залите.


„Слава Богу, салоните са пълни винаги и това придава друга атмосфера на преживяването”, споделя актьорът Деян Донков.


„Разумните хора, умните хора се измориха от пошлост и безсмислие и се върнаха да потърсят онова друго общуване, което никоя друга медия не може да ти го предложи - общуването с живия творец”, категоричен е театралният режисьор Сашо Морфов.


Повече по темата гледайте във видеото.