Събирането на кестени и превръщането им в най-различни фигурки развихря детското въображение

Есента е един от най-красивите сезони, който ни предлага необятна палитра от цветове. Сред нападалите разноцветни листа се срещат и характерните за сезона жълъди и кестени, които са радост за децата и своеобразна игра навън. Събирането на кестени и превръщането им в най-различни фигурки развихря детското въображение и развива тяхното творчество. 

 

Но наред с това кестените са популярни с лечебните свойства и кулинарното им приложение. Те имат ниско съдържание на мазнини, много витамин С, фосфор, калий и др. Кестенът съдържа два пъти повече нишесте от картофите, което го превръща в една от най-важните хранителни култури в Япония, Китай и Южна Европа.

 

Смята се, че кестенът идва от Мала Азия. Най-често от сушените кестени се е приготвяло брашно, което по нищо не отстъпвало на пшеничното. Брашното от кестени се смесвало с ръжено, пшенично, а по-късно и с царевично. С разпространението на картофите обаче кестенът губи своята популярност.

 

Както в миналото, така и днес се приготвя хляб от кестени, който е популярен в диетичното хранене. Той не съдържа глутен. При варене или печене на кестените част от нишестето се хидролизира до захари и те придобиват сладникав приятен вкус и аромат. Кулинарното им приложение и днес е много голямо. С кестени се правят пюрета, пълнеж на птици, могат да се превърнат в гарнитура към печено месо, да се приготвят сладкиши и сладки. В захарната промишленост се използват дори за пълнеж на бонбони. 

 

От кестени се правият лекове за мазане при ревматизъм, артрит и шипове. С кестенова тинктура са се лекували разширени вени. Със сварени кестени някога са се възстановявали хора с прекаран инсулт. Сварени кестени с мед пък е доказано средство за облекчаване на болен черен дроб и далак. 

 

А вижте в галерията ни как от кестени можете да направите чудновати фигурки заедно с вашето дете и да пренесете есента в дома си.