В момента в центъра се грижат за 15 котки, но преди няколко седмици там живеели два пъти повече

Приют в Нюкасъл търси доброволци да галят котета, съобщава британският вестник "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.

 

Центърът "Уестгейт арк" бил създаден, за да приютява спасени големи и малки котки, много от които са диви или полудиви.

 

"Спасяваме много бременни котки и полудиви котета и всички те се нуждаят от галене, така че да бъдат добри и да свикнат с хората. Това ги прави много по-подходящи за домовете", казва 55-годишният Пол Блек, който създал центъра.

 

Малките котета се нуждаят от галене между три и седем седмици, което се нарича "социализация" и е много важно за развитието на котката. Това е период, когато те свикват с хора, други животни и ежедневни гледки и звуци.

 

"Ако пропуснете тази възможност и те не бъдат изложени на хора продължително време в този период, стават диви или полудиви и колкото повече порастват, толкова по-трудно е опитомяването им", казва Блек.

 

Центърът публикувал призива за "гушкачи на котки" на сайта си, за да помогне на малките котета в периода на социализацията им и на по-възрастните диви или полудиви котки, които трябва да свикнат да са около хора, за да заживеят отново в дом.

 

"Имаме някои прекрасни доброволци, но те не са достатъчно", казва Блек и допълва, че много от доброволците работят на пълен работен ден и могат да помагат само в определено време от деня. Блек създал центъра през април и дейността му се финансира чрез дарения и с пари, събрани при гаражни разпродажби и специално организирани събития.

 

В момента в центъра се грижат за 15 котки, но преди няколко седмици там живеели два пъти повече.