Четиричасовото посещение се очертава повече като светска, отколкото религиозна визита

Папа Франциск ще произнесе утре първата си голяма реч в Европейския парламент в Страсбург, фокусирайки се върху важни европейски теми като безработицата и имиграцията, информират Асошиейтед прес и БТА.


Четиричасовото посещение на папата в ЕП и в Съвета на Европа в Страсбург се очертава повече като светска, отколкото религиозна визита.


За разочарование на някои местни жители, Франциск няма да посети прочутата Страсбургска катедрала.  Някои леви депутати смятат за неуместно папата да посещава светски европейски институции.


Франциск е първият папа, който посещава Страсбург след Йоан-Павел Втори през 1988 г., но тогава Берлинската стена още не беше разрушена и Европа беше различна.


Активистка на феминисткото движение „Фемен” се качи днес следобед с разголени гърди на олтара на Страсбургската катедрала, за да осъди политическия характер на посещението на папата, информира Франс прес.


„Папата не е политик” пишеше на гърба на жената, а на гърдите й имаше надпис „Антисветска Европа”. В продължение на минута младата актвистка с традиционна украинска прическа, с увита около главата плитка, развяваше европейското знаме над олтара. След това тя бързо изчезна сред тълпата от посетители без да бъде задържана.