Цената за прехвърляне в Европа варирала между 6000 и 10 000 евро на човек

Испанската полиция е разбила мрежа за трафик на хора, чрез която отчаяни семейства бягат от конфликта в Сирия към Европа срещу сума до 10 000 евро на човек, информира Франс прес, цитирана от БГНЕС.


18 души са арестувани в Мадрид, сред които и заподозреният ръководител на мрежата, който е испански гражданин с ливански произход.


„Организацията е работила основно със сирийци, които са разселени заради ситуацията в тяхната държава. Като цяло са подбирани семейства от средната класа”, се казва в изявлението от полицията.


Цената за прехвърляне в Европа варирала между 6000 и 10 000 евро на човек.


„Срещу парите те получавали самолетни билети, настаняване в няколко транзитни държави, фалшифицирани документи и няколко възможности да опитат да се предадат в случай, че бъдат засечени преди да стигнат до Испания”, се казва още в изявлението.


Сирийците първо отивали в Азия, след това в някой град в Южна Америка, най-често в Бразилия, а после със самолет пристигали в Мадрид, откъдето пътували с автобус или такси до Франция, Германия или друга северноевропейска държава. Бегълците отсядали в евтини хотели в центъра на испанската столица, които си сътрудничели с мрежата като не регистрират бежанците.


Полицията е започнала разследването през април, след като засекли „подозрителен” поток на сирийци на летището в Мадрид. Сред заподозрените има осем ливански граждани, трима сирийци, един мароканец, еквадорец, украинец и четирима испански граждани, двама от които са с ливански произход.