Миналата година страната ни спечели престижния конкурс с вековния стар бряст в центъра на Сливен

 

51-годишният чинар във видинското село Арчар ще представи България на Европейския конкурс "Дърво на годината". Миналата година страната ни спечели престижния конкурс с вековния стар бряст в центъра на Сливен.

 

През 1963-та мъж донася семена от Южна България в горското стопанство на Видин. От тях поникват едва няколко фиданки. След голяма борба и караници до село Арчар стига една от тях.

 

„И така в продължение на 51 години ние се грижим за него. Моите родители, прародители и цялото население”, разказва Мирослав Людмилов.

 

Носителят на короната - Арчарският чинар ще се бори с десетки дървета от цяла Европа. "Ние се надяваме инерцията от миналата година, победата на първо място на Сливенския бряст, да предаде и дай Боже да се задържим в челната тройка. Конкурсът ще се проведе през февруари и се надявам българите да бъдат много активни", споделя директорът на Фондация "Екообщност" Любомира Колчева.

 

И още една награда в българския конкурс. Тя е за 1100-годишния чинар в село Белащица. Той се смята за най-дебелото дърво у нас. Обиколката на ствола му е близо 14 метра. „Чинарът е посаден от Самуиловите войни, така разказва легендата", заяви кметът на селото Цветанка Читакова.

 

Под дебелата сянка на вековния чинар е отсядал писателят Пенчо Славейков. Там е написал и творбата си "Неразделни". „Дори той е възкликналЯворе, яворе, ако можеш да ми разкажеш всичко това, което си видял и чул през вековете, сили нямаше да имам да го опиша", споделя Читакова.