Страната ще потъне в тишина за 67 минути на 5-и декември

Цяла Южна Африка е призована да съблюдава шест минути и седем секунди шум и тишина в петък, на 5 декември, в памет на починалия преди година бивш президент Нелсън Мандела, информира БГНЕС.

 

Шестте минути и седем секунди символизират 67 г. борба и политическа активност на иконата на борбата срещу апартейда и първи президент на демократична Южна Африка, който прекара 27 г. в килиите на режима на бялото малцинство.

 

Призивът към училищата, църквите и гражданите е да пуснат сирените и да бият камбаните, да надуват вувузелите и високоговорителите, а след това да съблюдават тишина в памет на Мандела.

 

После националният химн на Южна Африка ще звучи навсякъде, където са се събрали хора, се казва в съобщението на Центъра за съхраняване на паметта на Нелсън Мандела.

 

Нелсън Мандела, наричан още Мадиба, е роден през 1918 г. Той бе първият чернокож президент на страната си и апостол на расовото помирение след три столетия бяло господство. Почина на 5 декември 2013 г. в Йоханесбург и е погребан в Куну, село в южната част на страната, където е прекарал детството си.