Миналата седмица те са били 289 000, което е сигнал за стабилност на трудовия пазар

Броят на американците, които са подали за първи път молби за обезщетения при безработица, се е понижил до 289 000 миналата седмица, което е сигнал за стабилност на трудовия пазар и нарастващото доверие на работодателите, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 
Министерството на труда обяви днес, че през миналата седмица молбите са намалели със 6000 до 289 000 с отчитане на сезонните фактори, което е най-ниското ниво от края на октомври.
По-слабо променливият четириседмичен показател е намалял леко със 750 до 298 750.


Молби за обезщетения при безработица са показател за съкращенията. Средният показател отчете спад с близо 13 процента през последните 12 месеца, което сочи подобряване на състоянието на трудовия пазар. Компаниите съкращават по-малко персонал, тъй като икономиката на САЩ нараства и наемането на работна сила се активизира.

 
За първите 11 месеца на текущата година работодателите са създали 2,65 милиона работни места, което вече прави 2014 г. най-добрата от 1999 година.


Обезщетения при безработица получават 2,37 милиона души спрямо над 4 милиона преди година. Някои предишни получатели на обезщетенията са намерили работа, но мнозина са изчерпали възможностите за получаване на помощи, отбелязва Асошиейтед прес.