Едновременно е предприета операция по суша и въздух срещу ислямистите

Ожесточени боеве избухнаха днес между нигерийската армия и бойци от ислямистката групировка „Боко Харам”, предаде БГНЕС. Сраженията се водят в град Майдугури в североизточна Нигерия, както и в района на Монгуно, по на север.

 

Войниците отблъскват едновременни атаки на терористите срещу Монгуно и Майдугури, се казва в съобщение на нигерийската армия.

 

Едновременно е предприета операция по суша и въздух срещу ислямистите. В Майдугури, главен град на щата Борно е въведен полицейски час.

 

Именно в град Майдугури през 2002 година е създадена групировката „Боко Харам” – най-напред като обикновена секта, която през 2009 г. се превърна във въоръжена ислямиста група, след като тогавашният ѝ водач Юсуф Мохамед бе убит от силите на реда.

 

От шест месеца имаше опасения за ислямистка офанзива срещу Майдугури, след като бойците от групировката завзеха едно след друго селища в щата Борно, а също и в съседните щати Йобе и Адамава.

 

На 3 януари, избивайки стотици хора, „Боко Харам” завзе град Бага, което според експерти ѝ даде стратегическо предимство за атаката срещу Майдугури.