Знае се, че мъжете са в добро състояние, живи и здрави, водятсе преговори от представители на ООН

 

Шестима българи са в плен на бунтовници в Судан. Хеликоптерът с екипажа е кацнал принудително в южната част на републиката, потвърдиха от външно министерство. 

 

Шестимата мъже са в добро състояние, живи и здрави, в един от лагерите на антиправителствените, въоръжени групировки в района. Няма отправени искания, а разговори за освобождаването им се водят от представители на ООН там. 

 

Екипажът е изпълнявал хуманитарна мисия на ООН в региона.

Още по темата

 

Малко след 10:00 часа сутринта в понеделник служителите в оперативния център на „Хели еър” забелязват, че един от хеликоптерите им стои неподвижно. 

 

„Хеликоптерът е летял на 2400 метра, от там, което видяхме по нашите системи, че е снижавал екстремно бързо с голяма вертикална скорост”, обясни Георги Спасов, председател на борда на директорите на „Хели еър”.

 

Първоначалната версия за авиокомпанията, която извършвала полета, била катастрофа. Сигналната система обаче не дала индикации за това. Оттук вариантите били два – че има технически проблем или че хеликоптерът е свален принудително. 

 

Истината идва няколко часа по-късно, когато от компанията разбират, че екипажът е свален от бунтовници срещу местната власт.

 

„В хеликоптера са били шестима души – летателен екипаж от трима човека – командир, втори пилот, борден механик, двама механици и един инженер. Те са в добро състояние,  в контролирана среда, и нямаме безпокойство по отношение на тяхната сигурност. Тук елементи на отвличане няма”, заяви още Георги Спасов.

 

За състоянието на екипа потвърдиха и от външно министерство.

 

Нашите съграждани, пленени в Судан, са добре. За тях се преговаря на най-високо ниво от ООН. В случая не става въпрос за плен, но повече от това не можем да коментираме”, заяви външният министър Даниел Митов.

 

Екипажът е пътувал от Румбек, Южен Судан, до Хартум в Судан за извършване на технически преглед. Въпреки че има всички разрешителни за полет, попада в забранена от бунтовниците зона.

 

„Този район се води забранена зона за полети, но не е излъчена по никакъв начин и ние не знаем”, заяви Георги Спасов.

 

Авиокомпанията „Хели Еър” има 25-годишен опит в подобни операции. В момента 8 техни въздухоплавателни средства участват в хуманитарни мисии в Африка.

 

Очакванията са всичко да приключи с благоприятен изход до 2-3 дни. По-големи трудности се очакват с изваждането на хеликоптера от забранената зона. Предстои и телефонен разговор с шестима.