С нея трябва да се занимават специалисти на по-високо ниво в МВР, смята Тихоми

„Организираната престъпност изпълзя до върховете на държавната власт, до политиката и управлението на държавата”, коментира в студиото на „Събуди се”  експертът Тихомир Стойчев, шеф на бившата служба ЦСБОП. 

 

Той журналистът Надя Чолакова и психологът Росен Йорданов коментираха изявления на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров по повод и на последните тежки престъпления. Според Лазаров се наблюдава родова престъпност.

 

„Винаги е имало семейства в организираната престъпност. Имаше цели родове, които бяха известни с това, например Райко Кръвта и баща му. Не може да се говори, че отсега е този родово-кланов елемент”, обясни журналистката Надя Чолакова. 

 

По думите ѝ тези семейства са много зависими от материалното и за тях целта е парите да се в техни хора. 

 

„Оплетени са като свински черва и често пъти в тези семейства настъпват конфликти”, коментира още Чолакова. 

 

Според Тихомир Стойчев пък акцентът на дискусията е бил изместен.

 

„При условие, че всички доклади на ЕК сочат, че корупцията и организираната престъпност са ни проблем, доскорошен вътрешен министър измести акцентите и да се занимаваме с битова престъпност. Организираната престъпност е друга бира – с нея трябва да се занимават специалисти, разузнаване, контраразузнаване”, смята Стойчев.

 

Криминалният психолог Росен Йорданов също потвърди, че в организираната престъпност винаги е имало родово-кланов елемент, дори и да няма биологична връзка между хората. 

 

Целия разговор гледайте във видеото!