Пъстри фестивали, легендарни дракони и средновековна романтика очакват посетителите

Езерата и земите на Словения не са посещавани често, но тазгодишнините културни събития примамват повече туристи, отколкото когато и да било.

 

Столицата Любляна подготвя двоен юбилей: две хилядолетия от създаването си като римски град и 120 години от реновацията след огромно земетресение през 1895 година.

 

Посетителите ще имат възможността да гледат рядко представяне на най-старото литературно произведение на Словения, да се насладят на карнавали и да опитат от култовите вина на празненства в Птуй и Марибор.

 

Този богат календар, както и безвременните красиви пейзажи, правят Словения задължителна дестинация.

 

Юбилеят на Любляна

 

С около 300 000 жители, Любляна е малка за столица, но нейната история е епична. По време на възстановяването на града след силните трусове, Виенският сецесион донася нови архитектурни стилове в бароковия град. Модерна Любляна е достатъчно красива, за да си съперничи с Виена или Прага.

 

Розовата ѝ Францисканска църква на площад "Прешерен" открива невероятен изглед към сплетения мост с фон - Юлийските Алпи.

 

Драконовата емблема е силно специфичен елемент за Любляна. Някои фолклорни истории свързват дракона с чудовището, победено от Язон и аргонавтите. Друга история предава делото за убиването на дракон на Свети Георги, покровител на параклис Любляна Касъл. В близост до входа на едноименната църква на светеца има статуя от 14 век, изобразяваща Свети Георги, който побеждава змея.

 

Фестивалът в Птуй

 

Интригуващо е да се види силното езическо влияние на „Kurentovanje”, карнавал в тематиката на Сирни Заговезни и най-популярният пролетен фолклорен фестивал в Словения. Той дължи корените си на Курент, древен бог на хедонизма. В дните преди Сирни Заговезни, празнуван във вторник, местни жители, облечени в овча кожа, маски и гротескни изкуствени езици, символично плашат зимата, преминавайки през град Птуй.

 

Децата бягат от пътя на дявола, който с мрежа, улавяща душите, води шествието.

 

Кулминацията на фестивала е изпълнена с какафония от звънци, с костюмирани веселяци, размахващи дървени клубове, наречени „jezevke”, пазещи от зло, и глинени съдове, които се разбиват за късмет.

 

Драконите на Постойна

 

Възрастни дракони няма, но за щастие "бебета дракони" се намират. Или поне така твърдят местните, които казват, че малките същества живеят ексклузивно в словенските пещери. Когато забележителните същества на пещерите Постойна са първо забелязани през 17-и век, местните жители ги нарекли бебета дракони заради размера им. Днес ние ги познаваме като Протей, малки и бледорозови, почти призрачни земноводни, характерни само за този регион на Словения.

 

В Постойна те привличат голям брой туристи. Подземен влак отвежда посетителите през пещерите, украсени със сталактити, до вивариум, пълен с бледите същества. Протеят не е митологично същество, но може да оцелее без храна в продължение на осем до десет години и живее до един век. Той е сляп и се движи чрез светлочувствителни рецептори и чрез възприемане на слаби електрически полета.

 

"Въпреки че Протея е може би един от най-добре проучените пещерни животни, към него продължава да има много тайни", казват д-р Лиляна Бизяк Мали и д-р Борис Булог от университета в Любляна. "Все още не знаем дали Протей може да регенерира подобно на други саламандри, но ако това е така, ние бихме могли да научим много за стволовите клетки, възстановяването на тъканите и може би дори за рака."

 

Романтичните легенди на езерото Блед

 

Отдалеч езерото Блед изглежда като част от приказка. Ярките му нефритени води са забележителни. През лятото посетителите могат да наемат лодка или да плуват до острова, тъй като термалните извори съхраняват водата, загрята до 26 градуса. През зимата езерото се превръща с ледена пързалка за кънкьори. Най-известната сграда пък е църквата Успение Богородично, която е пропита с романтичната традиция на 17-и век. Според местна легенда щастлив брак е обещан на съпруг, който може да пренесе на ръце съпругата си 99 стъпки от дока до църквата.

 

Най-любимият средновековен град на Словения

 

През 2015 г. посетителите на Шкофя Лока ще имат рядката възможност да изпитат оживената литературна история на Словения.

 

Средновековният град е дом на най-стария пълен драматичен текст, писан някога на словенски език - постановката на Шкофя Лока наречена „Страстната”.

 

Оригиналният ръкопис е строго пазен от местния манастир и постановката се изпълнява много рядко. Тази година 32 000 посетители ще имат възможност да гледат състав от 640 актьори, които ще пресъздадат пиесата на различни емблематични места в средновековния град.

 

Идрия, град на живак и дантела

 

В Идрия живакът и дантелата са крайъгълните камъни на местната традиция.

 

Мините за живак са богатството на града и причината за място на Идрия в Списък на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Но вековната традиция в изработка на дантела е това, което дава на областта процъфтяващ нов глас.

 

В последните 10 години повече от 400 деца и 150 възрастни студенти са посещавали Идрия, за да опитат силите си в сложния занаят на плетенето на дантела. Посетителите имат възможността да присъстват на уроци в училището по дантела.

 

Мултикултурно кухня Марибор

 

Вторият по големина град в Словения придобива блясък през 2012, ставайки европейска столица на културата. Марибор става известен и чрез лозарската търговията, започнала още през Средновековието.

 

За така нареченото "старо лозе" Марибор се твърди, че е най-старото в света. Неговият живот продължава през цялата винарска история на Марибор, а виното, добито от плодовете на тази 400-годишна лоза, се подарява на значими личности като един символичен ключ към Марибор.

 

Триглав

 

Два милиона посетители пристигат всяка година за екскурзия около Бохини, най-голямото ледено езеро на Словения, и неговите водопади. Най-привличащата атракция е връх Триглав. Тази 2864-метрова планина в единствения национален парк на Словения е повтарящ се мотив в словенското изкуство, кино и музика, и е една обичана емблема, символ на националната идентичност.

 

Именно от върха на Триглав за първи път през 1991 година след независимостта на страната се развява словенското знаме.

 

Фюжън кухнята на Пиран

 

Притисната между Италия и Хърватия, словенската Истрия притежава атмосферата на италианската Ривиера.

 

Централната атракция на този 43-километров участък от крайбрежието е Пиран, големият коралово покрит град, издигнат над тъмносините води на Адриатика. Там италианският и словенският са двата официални езика.

 

Кухнята също е повлияна от двете култури. Истрия е известен с богатите си маслинови масла и сладкото вино Малвазия, но италианските вкусотии не отстъпват по нищо и ресторантите сервират паста и ризото, разпръснато с миди.

 

В същия този регион седемвековна традиция е добиването на сол.