Скандалният бивш министър-председател на еврейската държава е признат за виновен в корупция

Бившият премиер на Израел Ехуд Олмерт е признат от съда за виновен в делото за корупция, информират медиите по света.

 

Той бе обвинен в „мошеничество и злоупотреба с обществено доверие”. Олмерт бе обвинен в получаване на подкупи при изграждане на луксозен жилищен комплекс в Йерусалим по времето, когато е заемал поста на кмет на мегаполиса. Става дума за рушвет в размер на 140 хил. долара в качеството си на кмет на Йерусалим.

 

Според кореспондента на Би Би Си ключовата роля по време на разследването изиграха показанията на бившия началник на канцеларията на ексминистър-председателя Шула Закен.
По време на трите години от заемането на поста на правителствен ръководител, Олмерт направо бе преследван от различни корупционни скандали. Затова през 2009 г. той бе принуден да хвърли оставка.

 

По предварителни данни Олмерт бе заплашен от 6 години затвор, но адвокатите му не спираха да обжалват. Олмерт до последно продължаваше да настоява, че е невинен и уверява, че присъдата се базира на „фундаментална грешка”. „Той не е взимал подкупи и все още се чувства невинен, затова заедно с моя клиент ще отидем във Върховния съд, за да обжалваме”, бе позицията на адвоката на бившия министър-председател.

 

Съдията по делото по-рано квалифицира корупцията като престъпление, „аналогично на предателство”, като според него „рушветчийството е следствие на извратеност”. Ехуд Олмерт е първият израелски лидер, който е заплашен от лишаване от свобода за извършване на тежки наказателни престъпления. Влизането на присъдата в сила обаче за пореден път може да бъде отложено, ако защитата му издейства някакво смекчаване или ако приключи с успех още едно обжалване.