Най-забавните моменти от Вечерята на кореспондентите в Белия дом

По време на традиционната Вечеря на кореспондентите в Белия дом президентът на САЩ Барак Обама демонстрира особена духовитост и чувство за хумор. По този повод „Ю Ес Ей Тудей” публикува Топ 10 на най-добрите шеги, изречени от държавния глава в събота. 

 

1.   Относно репутацията му, че се държи дистанцирано:  

"Шест години след като заех президентска позиция, някои хора все още смятат, че съм арогантен и надменен - толкова са глупави... Нищо чудно, че не се срещам с тях".

 

2.   По въпроса за Дик Чейни:

"Дик Чейни казва, че ме смята за най-лошия президент в своя живот - което е интересно, защото аз мисля, че Дик Чейни е най-лошият президент в моя живот... Това е странно съвпадение" (бившият вицепрезидент имаше изключително голямо влияние в Белия дом по време на президентството на Джордж Буш-младши - бел.ред.).

 

3.    Шеги с републиканските кандидати:

"Тед Круз каза, че отричането на климатичните промени го прави като Галилео. В момента това наистина не е много сполучливо сравнение  - Галилео вярвал, че Земята се върти около Слънцето. Тед Круз вярва, че Земята се върти около Тед Круз".

 

4.   Отговор на тези, които все още смятат, че той е мюсюлманин:

"Да бъдеш президент никога не е лесно. Трябва да се справя проблемната миграционна система, да отправям заплахи за вето, да преговарям с Иран – и наред с всичко това да намеря време да се моля по пет пъти на ден!"

 

5.   За Хилъри Клинтън :

"За много американци това все още са времена на дълбока несигурност. Например, аз имам една приятелка - само преди няколко седмици тя печелеше милиони долари годишно, а сега живее във фургон в Айова". (Изказването е повод обиколката на бившата първа дама в Айова в дните след като обяви, че ще се кандидатира за президент). 

 

6.    Към критиците:

"Само преди седмица Мишел Бахман фактически предсказа, че ще доведа страната до Апокалипсис. Това е нещо голямо! Имам предвид, Линкълн, Вашингтон - те не успяха да сторят подобно нещо!"

 

7.  Относно другите кандидати на демократите:

"Бърни Сандърс може да се кандидатира. Харесвам Бърни. Той е интересен човек Очевидно някои хора наистина искат да видят социалист, който пуши марихуана в Белия дом. В края на краищата ние можем да получим трети мандат на Обама".

 

8.   Задължителната шега за Джо Байдън:

"Факт е , че се чувствам по-свободен и спокоен от всякога – тези масажи на раменете, които прави Джо Байдън - те са като магия ... Трябва да се опитате... О, вече сте пробвали?” (Поводът е фриволното поведение на Байдън по време на церемонията по заклеването на новия военен министър Аштън Картър – тогава вицепрезидентът на САЩ постави ръцете си върху раменете на съпругата на Картър и й прошепна нещо на ухо.

 

9.   Традиционната шега за Джон Бейнър (и Бенямин Нетаняху):

"Не е чудно , че хората продължават да коментират как президентството ме е състарило. Изглеждам толкова стар, че Джон Бейнър вече покани Нетаняху да говори на погребението ми". 


10.   Може би най-забавният момент от вечерта настъпи, когато Обама повика своя „гневен преводач” - комедиантът Кийгън-Майкъл Кий. Идеята: президентът казва нещо, а Кий довършва фразата, но с „истинските му мисли”.  

 

Обама: "В нашия бързо променящ се свят традиция като Вечерята на кореспондентите в Белия дом е важна”.


Преводачът: "Искам да кажа, наистина, каква е тази вечеря? И защо съм длъжен да идвам? ... Джеб Буш , наистина ли искаш да правиш това?" (По-рано синът на Джордж Буш-старши обяви, че ще се кандидатира за президент на следващите избори - бел.ред.)

 

Въпреки смелите шеги, които отправи на официалната вечеря, Обама все пак е известен със своята дипломатичност. Поредно доказателство за това бе и неговата историческа среща с кубинския лидер Раул Кастро. Защо тези разговори отбелязаха повратна точка в отношенията между двете държави? Припомнете си тук: