Салман ибн Абдулазиз взима властта от съратниците на покойния си брат и назначава от обкръжението си

Нов наследник на престола е назначен от краля на Саудитска арабия Салман ибн Абдулазиз ал-Сауд, иформира в сряда британската BBC Russian.

 

Moнархът произведе редица важни рокади в правителството  като лиши от титлата на наследник брат си принц Мукрин и назначи за такъе племенника си Мохамед ибн Наиф, заемащ поста на министър на вътрешните работи.

 

 От поста на министър на външните работи е махнат 78-годишният принц Сауд ибн Фейсал, който оглавяваше МВнР на Саудитска Арабия в последните 40 години. Мястото му е заето от Адел ал-Джубейр, заемащ доскоро поста на посланик във Вашингтон.

 

„Анализатори посочват важността на това назначение, тъй като традиционна поста на първи дипломат се заема от член на кралското семейство”, коментира Би Би Си. Кралят Салман е на 78 години и е на поста едва от януари 2015 г., когато почина брат му,  Абдула, заемал поста от 2005 г., но преди това реално управлявал държавата от 10 години.

 

Кралят според западните медии методично отстранява от властта съратниците на покойния си брат и назначава по-млади и по-близки до самия него хора. „Сегашните рокади демонстрират желанието на крал Салман да започне нова политическа епоха в Саудитска Арабия”, комeнтира  темата коресподентът на Би Би Си в Близкия Изток Ким Гатас.