Очаква се поне 30 хиляди да поискат оставката на Груевски

 

 

Скопие часове преди мащабния митинг. Очаква се поне 30 хиляди да поискат оставката на премиера Никола Груевски, който заяви по-рано, че няма да се оттегли от поста си. Опозиционните сили заявиха, че искат мирен протест. Все още обаче не е ясно как ще протече той. 

 

"По всяка вероятност в по-малките населени места на Македония властта прави всичко възможно хората да не могат свободно да изразят своето мнение, особено като имаме предвид какво е управлението на Груевски", посочи репортерът на Нова Данаил Глишев в директно включване от македонската столица. В същото време той допълни, че към този момент няма как да се потвърди информацията, че управляващите по всякакъв начин опитват да възпрепятстват пристигането на протестиращи в Скопие. 

 

Според специалния пратеник на Нова независимо от това колко хора ще излязат днес по улиците на македонската столица, вероятността премиерът Груевски да подаде оставка е минимална. В центъра на Скопие все още има огромен брой паметници и мащабни строежи, които не са довършени. Работата по тях продължава. Всички тези инвестиции вече са вложени и единствената гаранция за довеждането им докрай е оставането на министър-председателя на власт. 

 

 

"Всички националности тук искат да се изправят срещу недемократичния начин, по който се управлява страната. Ние искаме да бъдем част от Европейския съюз и а бъдем отворени към всички наши съседи", коментира Владимир Лазаревик - един от лидерите на опозицията, който е и бивш заместник-министър на здравеопазването на Македония.

 

"В момента в Скопие не може да припознаете Македония. „Скопие 2014“ е гръцки проект. Това не е македонски проект. Ние не познаваме такъв бароков стил. Знаем, че не можем да променим всичко за една нощ. Ние подкрепяме един граждански протест, който обединява хората в страната", изтъкна Лазаревик, който е сочен и за вероятен кандидат за премиер на страната.

 

По думите му напрежението в страната е силно ескалирало. В същото време той изтъкна, че протестите в страната ще бъдат мирни. 

 

"Днес съдебната система в Македония е окупирана", изтъкна Лазаревик.