Тя ще бъде изпробвана на 200 метра дълбочина

Корпорацията "СААБ" разкри създадената от нея почти невидима за очите и ушите на врага подводница стелт, съобщи в. "Дейли Мейл", цитиран от БГНЕС.

 

Подводницата А26 е с дължина 63 м и разполага с възможности за влизане в "режим призрак", с което става неоткриваема под вода. Освен това разполага със специално съоръжение, през което водолази от специалните части могат незабележимо да влизат или излизат от подводницата. Корпорацията вече е подписала договор за 1 млрд. долара за изграждането на две от новите подводници за шведския боен флот.

 

Невидимостта е сърцевината на проекта Kockums A26, казват от "СААБ" и споменават за разработената технология GHOST, използвана при създаването на подводницата. В споменатия договор в размер 1,04 млрд. долара влизат освен създаването на две от новите подводници и подобряването на две подводници клас Gotland.

 

Работата по двата нови "призрака" на шведския боен флот е планирано да приключи до 2024 г. Новите подводници ще могат да извършват автономно плаване в продължение на 45 дни, а под вода ще издържат до 18 дни. Тестовата дълбочина, на която ще бъдат изпробвани, е 200 м. Захранването им е с конвенционално електрическо-дизелово оборудване.