Причината е строителството на нова зоологическа градина в Пловдив

 

Жители на Пловдив и природозащитници излязоха на протест. Те се обявиха
срещу започналото строителство на новата зоологическа градина в града. Тя трябва да бъде построена на мястото на стария зоологически парк, който преди 8 години беше затворен, защото не отговаряше на европейските изисквания за отглеждане на животни.

 

Новата зоологическа градина ще е по-голяма и по-модерна. За целта обаче ще бъдат изсечена над 30 декара гора. До момента са повалени 50 дървета. Протестиращите твърдят, че строителството на зоологическата градина е незаконно и водят дела в съда. От Община Пловдив съобщиха за Нова телевизия, че разполагат с всички разрешителни за строежа. За изграждането на новия зоопарк държавата е отпуснала 4 милиона и 600 хиляди лева.

 

"Белите дробове на Пловдив изчезват. Зоологическата градина е част от един много по-голям проект, който Общината иска да прокара. Пловдив е на челно място по замърсяване на въздуха в Европа и за това страната ни ще бъде дори санкционирана от Европейската комисия", коментира Петя Плачкова. 

 

"Трябва да има първо влязло в сила разрешение за строеж, а такова влязло в сила няма, защото обжалваме. Второ, трябва да има влязла в сила оценка за въздействие върху околната среда, каквото няма. И трето, за да има такава зоологичмеска градина тя трябва да бъде включена в новия подробен граустройствен план на града, а такъв не е одобрен", заяви екозащитникът Георги Сербезов.