Засега това е само идея, обсъдена на работна група

 

Още по темата

След Лесидрен държавата се заканва, че тръгва срещу незаконните гонки. От полицията предлагат санкции за организаторите на гонки. Засега е само идея, обсъдена на работна група. И се оплакаха, че са с вързани ръце срещу състезателите-аматьори заради мълчанието на свидетелите на подобни състезания и други нередности.

 

Поредната черна серия провокира и поредните предложения за промени на парче. От полицията са с вързани ръце и прехвърлят въпроса към Народното събрание, министерствата и общините. Но дават една идея за наказание.

 

„Хората, които участват и залагат, граничат с престъпление и те се организират някъде, хората не се срещат случайно на улицата”, каза Бойко Рановски, началник на отдел "Пътна полиция".

 

Случайни срещи на улицата, които прерастват в състезание обаче има. Патрулите и камерите за тях не стигат. В цялата страна едновременно могат да излязат 150 екипа. Така гонките остават на съвестта не само на участниците в тях, но и на свидетелите.  

 

„Всички знаят лицата, които карат, след като са били в кръчмата. Преди да стане, всички си мълчат, защото най-вероятно се познават”, подчерта Рановски.

 

Доказателство е Лесидрен, където и след трагедията хората замълчаха. Мистерия обаче остава къде са сигналите, които кметът се кълне, че е подавал неведнъж.

 

„Към момента в Областната в Ловеч такъв сигнал не е завеждан, а защо не е завеждан – ще се установи имало ли е, нямало ли е и ако някой не си е свършил работата”, допълни началникът на отдел "Пътна полиция".

 

Решение на проблемите обаче според експертите категорично има. Просто липсва желание.

 

„Това са държавни служители, държавата е над всичко и може да контролира хората, които не спазват реда”, смята Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

 

За нуждата от специални полигони, на които любителите на опасни силни усещания да изразходват енергията си, всички са съгласни. Но това зависело от общините. И така конкретни мерки в сезона на смъртта по пътищата на практика липсват. В това време официалната статистика показва, че от началото на годината на пътя са загинали 17 деца. А общият брой на убитите при катастрофи е 368 души.