Патриша Аркет осъди разликата в заплащането на актрисите и мъжете

Холивудските актриси са решени „повече от всякога” да не допускат да получават по-ниско заплащане от мъжете и да бъдат подлагани на сексуален тормоз, за да се сдобият с роли, предадоха "Франс прес" и БТА.

 

Ашли Джъд със сигурност ще предизвика вълна от съчувствие в гилдията, след като разказа пред сп. „Варайъти”, че е била подложена на сексуален тормоз в края на 90-те години на миналия век от един от най-уважаваните филмови босове в Холивуд. Актрисата му показала недвусмислено, че няма да отвърне на авансите му, но той я попитал дали няма да пожелае да го гледа гол, докато си взема душ.

 

„Навремето не си давах сметка какво ми се е случило”, доверява 47-годишната звезда. „Трябваха ми години, за да осмисля колко неморално са се държали с мен, в разрез с всякакви закони!”.

 

Въпреки че историята на Джъд не е единствена, тя е публикувана в момент, когато актрисите в Холивуд все по-активно се застъпват за своите права. Те не искат да бъдат третирани като хора втора ръка, когато застанат пред камерите.

 

Въпросът за нееднаквото заплащане между жените и мъжете в меката на киното стана сюжет на медиите след хакерската атака в студиата на „Сони пикчърс”. Тогава стана известно, че носителката на „Оскар” Дженифър Лорънс е била с по-ниско заплащане от колегата си Крисчън Бейл във филма „Американска схема”.

 

Патриша Аркет осъди разликата в заплащането на актрисите, когато получи „Оскар” за своята поддържаща роля на нетрадиционна майка в лентата „Юношество”. Звезди като Мерил Стрийп, Ема Уотсън и Гуинет Полтроу също се включиха в дебатите на тази тема. 

 

„Знаете ли, никой не струва толкова в Холивуд, колкото Робърт Дауни младши”, каза пред сп. „Варайъти” Гуинет Полтроу. „Но ако ви кажа каква е разликата между хонорарите, със сигурност ще останете твърде изненадани!”

 

Според сп. „Форбс” Дауни младши е бил най-добре заплатеният актьор в Холивуд за трета поредна година с годишен приход от 80 милиона долара. А това е почти с 30 милиона долара повече от Дженифър Лорънс, най-добре заплатената актриса, с годишен приход от 52 милиона.