Извършителят се самоопределя като анархист

Кортежът на белгийския премиер Шарл Мишел е бил нападнат в движение по магистрала южно от Брюксел, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

 

Мъжът, който опитал неколкократно да се вклини с автомобила си между бронирания автомобил на министър-председателя и съпровождащата кола на охраната, бил психически неуравновесен. След като бил задържан, е установено, че той има в досието си подобни прояви спрямо автомобили на полицията. 

 

Пред следствието задържаният заявил, че го привличат бурканите на автомобилите със специален режим на движение.

 

Инцидентът е станал миналата сряда, но за него се съобщава неофициално едва днес. 

 

Нападателят неколкократно доближил кортежа и ударил съпровождащия автомобил със служителите по сигурността.

 

Задържаният заявил, че е анархист и че работи в обществената телевизия Ер Те Бе Еф. В началото на месеца телевизията и екипът на премиера Мишел влязоха в остър спор покрай посещението на турския президент Реджеп Ердоган в Брюксел. Тогава от премиерския екип отправиха предупреждения към журналисти от телевизията, че ще имат неприятности заради опита им да зададат на Ердоган въпрос на пресконференция.

 

Медиите в страната отбелязват, че за няколко дни това е вторият инцидент, обяснен с действия на психически неуравновесен извършител. В понеделник мъж нападна казарма до Намюр и по-късно беше съобщено, че той има проблеми с личността, с което бяха почти изцяло отхвърлени терористични подбуди за действията му.