Брюксел обяви, че над града е надвиснала „конкретна заплаха”

 

Нова терористична заплаха блокира столицата на Европа. Брюксел обяви, че над града е надвиснала "конкретна заплаха". 

 

Същевременно в Ню Йорк гласуваха всички необходими мерки срещу ИДИЛ. Съветът за сигурност на ООН единодушно гласува резолюция с призив за удвояване на усилията за унищожение на терористичната организация. В последния месец тя  пое отговорност за взривовете в Ливан, свалянето на самолета с руски туристи в Египет и атентатите в Париж. Нападенията отнеха живота на близо 400 души.

 

Брюксел е опразнен и буквално под военна обсада. Има и вечерен час, след като белгийските власти предупредиха за непосредствен риск от атентати. Затворено остана метрото и търговските центрове. Отменени са концерти и футболни мачове. Гражданите са предупредени да избягват места, на които се събират много хора.   

Още по темата


 
Брюксел мина на извънредния режим през изминалата нощ, когато властите вдигнаха нивото на терористична заплаха до максималната 4-та степен. Белгийският премиер обяви мерките и поясни, че решението е следствие на данни на разузнаването. И на база на информацията, събрана от разпити на задържани през изминалите дни.

 

Незабавно свикахме кризисния щаб, за да се подготвим за ситуацията и да определим мерките. Срещнах се със силовите министри. Поддържаме непрестанна връзка с центъра за управление на кризисни ситуации”, заяви премиерът на Белгия Шарл Мишел.

 

На много места са изградени пропускателни пунктове. Дамски чанти и куфари се претърсват на случаен принцип. В официален документ белгийските власти препоръчват на гражданите на Брюксел да избягват масовите прояви. Да останат, по възможност, по домовете си. Да не вдигат много шум, за да не предизвикват паника. Както и да се свързват със спешните телефони само при голяма необходимост. Има призив да се помага на полицията и военните в техните действия.

 

„Решихме да обявим най-високата, 4-та степен на опасност. Има индикации, че в района на града се намират тежковъоръжени хора. Няма да даваме повече подробности, защото разследваме и не искаме да пречим на работата на прокурорите”, заяви вътрешният министър Жан Жамбон. 

 

Въпреки че властите не дадоха детайли, журналисти се добраха до такива. Един от френскоезичните вестници съобщи, че при обиск в квартал „Моленбек” са открити оръжия, експлозиви и химикали. Собственикът на апартамента и колата, в които е бил арсеналът, е задържан. Единственият терорист, за който е сигурно, че е оцелял след атаките в Париж е живял в „Моленбек”. Полицията предполага, че се е върнал в Белгия. Арестант е казал на полицията, че той вероятно се движи с жилетка с експлозиви. Предполага се, че около 80 души, завърнали се от Сирия, живеят в Брюксел и предградията. Открита е гореща телефонна линия, на която гражданите да дават сигнали.

 

Тревогата се подхранва и от последните призиви на ИДИЛ към бойците си да действат без забавяне.

 

Докога ще е в сила извънредното положение, не се знае. Но властите предупредиха, че метрото ще остане затворено поне до утре следобед.