Опозицията в парламента се раздели на две

 

В парламента - първи опозиционен вот на недоверие чука на вратата. А зад вратата двама опозиционни лидери пиха кафе под ключ. Кулоарните интриги на деня обобщава сега Калина Влайкова.


Всичко започна, когато реформаторът Гроздан Караджов реши да си вземе палтото от кабинет номер 17. Но не успя. Защото вътре кафе пиеха прясно изключеният лидер на ДПС Лютви Местан и прясно обявилият се за опозиция лидер на ДСБ Радан Кънев. Под ключ.


Много ми е интересно кой кого е поканил на тази среща. Много интересен е и фактът защо са се заключили отвътре”, обясни Стенли Анастасов от ДПС.


Заключената среща продължи около 30 минути. А след нея Местан обясни, че са говорили за... ветровете.


„Говорихме за политическата зима. За ветровете, които веят през тази политическа зима, които променят и някои политически реалности”, коментира Лютви Местан, независим депутат.


Според Радан Кънев пък разговорът бил не за ветровете, а за магистралите.


„Предполагам, че лидерът на ДПС доскорошен има доста повече информация от мен за автомагистрала „Хемус”, коментира Радан Кънев, съпредседател на Реформаторския блок.


Преди време се появи информация за рекордно висока цена на 60 нови километра на аутобана до Варна. Както и за свързаност на Делян Пеевски с фирми, които ще строят тези километри.


Радан Кънев не потвърди дали срещата му с Местан е била посветена на депутата от ДПС. И двамата обаче бяха единодушни, че срещата им не слага начало на бъдещо сътрудничество.


„Няма да намерите обединени усилия между мен и г-н Местан, нас ни разделят твърде много неща”, добави още Радан Кънев.


„Невъзможно е да ни пришивате към каквито и да е десни проекти. Между нас има различия, трудно преодолими”, коментира още Лютви Местан.


А междувременно другата опозиция в лицето на БСП и ДПС преглътна своите различия от злополучния отминал съвместен мандат, за да поиска оставка и на това правителство - с вот на недоверие.


„С БСП стигнахме до идеята да обсъждаме и четвърта тема, но вече не секторна, а за цялостна политика”, заяви Мустафа Карадайъ от ДПС.


Дотук атакуваните от БСП области бяха сигурност, здравеопазване и социална политика.


„Не виждам нищо смущаващо и лошо. Лошо е, ако няма вотове на недоверие”, заяви премиерът Бойко Борисов.


Дали ще има или няма да има, ще стане ясно следващата седмица.