Скулптурата предизвика гняв в социалните мрежи

Нов паметник на албанския двуглав орел се появи в скопския квартал Чаир (Топанско поле), съобщават македонски медии, цитирани от Агенция "Фокус". Паметникът е изграден по инициатива на Съюза на ветераните от Албанската национално-освободителна армия в Македония (АНО), участвали в гражданския конфликт през 2001 г.

 

На официалното откриване са присъствали лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) и бивш говорител на АНО Али Ахмети, депутати от партията и общински съветници в община Чаир.

 

Македонското електронно издание МКД цитира кмета на общината Изет Меджити, според когото "Орелът е копие на орела от Тирана, а подобен е бил поставен и в Косовска Митровица".

 

Според македонските медии за поставянето на паметника не е искано съгласието на местната власт в Скопие и въпреки гнева на гражданите, изразен остро в социалните мрежи, той няма да бъде премахнат.

 

Паметникът на албанския двуглав орел се появява за втори път в Скопие. Първият беше поставен преди четири години в центъра на македонската столица, на моста в района "Бит-пазар", като тогава властите твърдяха, че не знаят кой го е поставил.