Двамата са разследвани в рамките на най-големият корупционен скандал в Бразилия

Бразилският президент Дилма Русеф назначи предшественика си и свой ментор Луиз Инасио Лула да Силва за ръководител на кабинета й, съобщи АФП. Ходът на Русеф идва в момент, в който и тя, и Лула да Силва са разследвани в рамките на най-големият корупционен скандал в Бразилия в последните години – аферата „Петробрас”.

 

„Бившият президент Луиз Инасио Лула Да Силва ще поеме поста на главен държавен министър”, гласи официално съобщение на президентството. Постът е еквивалентен на началник на кабинета на Русеф.

 

По време на двата последователни мандата на социалиста Лула Да Силва между 2003 и 2010г. самата Русеф заемаше същата позиция.

 

Сега Да Силва ще заеме мястото на бившия губернатор Жак Вагнер. Русеф разговаря с Лула два пъти през последните дни, убеждавайки го да се присъедини към правителството.
Според привържениците на президентката с български корени, тя има нужда от популярността и политическата смелост на своя предшественик в сегашните кризисни времена.

 

Социалните програми на правителството на Лула Да Силва, който ръководеше страната в условия на голям икономически растеж, изведоха десетки милиони бразилци от състоянието на крайна бедност. Той лично определи Русеф за свой наследник, тъй като местното законодателство не му позволи да се кандидатира за още един мандат през 2010 година.

 

Срещу Дилма Русеф в момента тече парламентарна процедура по импийчмънт. Причината е общественото недоволство покрай скандала с полудържавната петролна компания „Петробрас”. Той започна миналата година и в неговите рамки редица обществени фигури са обвинени в корупция заради предполагаемо раздаване на обществени поръчки, свързани с нефтеното предприятие, на близки до властта строителни фирми.

 

В последните седмици самият Да Силва беше задържан и разпитан от полицията. Разследващите органи подозират, че като президент той е получавал скъпи имоти в замяна на влиянието си при определянето на победителя в строителните конкурси.