Интерпол препоръчва повишена бдителност по границите след залавянето му

Основният заподозрян за атентатите в Париж Салах Абдеслам е обвинен в убийства по терористични подбуди и участие в терористична група при разследването на кървавите нападения от 13 ноември във френската столица, съобщи белгийската прокуратура, цитирана от АФП.

 

Срещу съучастника на Абдеслам - Монур Ахмед Алай, наричан още Амир Шукри, арестуван също в петък в Брюксел, са били повдигнати същите обвинения и е с мярка „задържане под стража”.

 

След ареста му в Брюксел Интерпол съветва своите 190 страни-членки да проявяват повишена бдителност по границите, тъй като е възможно съучастници на заподозрения организатор на терористичните атаки във Франция да се опитат да избягат, пише АФП. 

Още по темата

 

Салах Абдеслам беше главният заподозрян за атентатите на 13 ноември, при които загинаха 130 души. Той бе заловен в петък брюкселското предградие Моленбек, но други заподозрени все още се издирват.

 

Салах Абдеслам, който е френски гражданин, ще бъде разпитван и съден във Франция.

 

На свобода остава само един от организаторите на атентатите, който все още се укрива.

 

"Абдеслам е значим, но не основен заподозрян. Налице е по-важна фигура от него", заяви говорителят на белгийската прокуратура Тиери Вертс.

Интерпол приканва страните-членки да използват базата данни на откраднатите или загубени документи, в която се съдържа информация за 250 000 загубени или откраднати сирийски и иракски паспорта.

 

В тази база данни фигурираше сирийският паспорт, намерен край националния стадион „Стад дьо Франс“ след атентатите от 13 ноември.