У нас вече три робота "Да Винчи" правят безкръвни онкологични операции

 

У нас вече три робота "Да Винчи" правят безкръвни онкологични операции. Ще бъдат ли изместени хирурзите от машините провери екип на Новините на Нова.

 

Простатата започва да създава неприятности на Ради Пенев още преди 10 години. Мъжът обаче подценява състоянието си. Така след време се стига до диагнозата рак, а за да се спаси, трябва операция. 

 

В операционната зала го очаква не само екип от медици. В пълна готовност е и роботът "Да Винчи" - машината, която ще стои между пациента и хирурга. 

 

В ръцете на робота са инструментите. Те могат да достигнат до всеки орган в човешкото тяло, а движенията му са много по-прецизни. Система за роботизирана хирургия е разработена в НАСА

 

Високотехнологичната безкръвна интервенция е много по-щадяща за пациентите, а възстановяването е по-бързо. Операцията за рак на простата обаче все още излиза солено на пациентите. 

 

От Здравната каса уточниха, че сега се покриват интервенциите с робот „Да Винчи” при жените, а операцията за рак на простатата няма да се финансират от фонда и през тази година.