Изследователите търсят начини да предотвратят дегенеративни болести

Учени търсят начини да предотвратят дегенеративни болести, свързани със стареенето, за да увеличат продължителността на живота, предадoха Франс прес и БТА. 

 

"Нови постижения позволяват да се опознаят по-добре свързани със стареенето молекулярни процеси, а това открива възможности за забавянето им", заяви експертът по медицина Луиджи Фонтана от Вашингтонския университет в Сейнт Луис. Изследванията му са свързани с ефекта срещу стареенето в резултат на намаления брой погълнати калории. 


"Стареенето е свързано с натрупване на увредени клетки вследствие на нарушен метаболизъм - поясни ученият. - В зависимост от генетичното предразположение се натрупват повече или по-малко подобни клетки в организма. Изследванията ни с животни показаха, че тези увреждания могат да бъдат забавени или предотвратени. Можем да манипулираме гени и да създадем трансгенни мишки, чиято продължителност на живота е с 60 на сто по-голяма от обикновено. По същия начин продължителността на живота на червея C. elegans може да бъде увеличена 2 пъти." Проф. Фонтана отбеляза, че ефектът, който се наблюдава върху гените на животните, е същият при хората. 


Учените подготвят клиничен тест, при който доброволци да гладуват две седмици. "Опитваме се да покажем, че гладуването две седмици на всеки 5 години активира генетични процеси, които позволяват на организма да се прочисти - допълни той. - Клетките започват да изгарят натрупаните "отпадъци", за да произведат енергия."


Други учени работят над лекарства, които коригират нарушения метаболизъм и имат същия ефект, без да е нужно гладуване. Обект на изследвания са също теломерите, окончанията на хромозомите. "Около 15 механизма са свързани със стареенето - каза Нобеловият лауреат за физиология или медицина за 2009 г. Каръл Грайдър. - Много дължащи се на напредналата възраст болести са свързани с клетъчното делене и скъсяването на теломерите играе роля. Възможно е да се промени този процес, за да се съхранят теломерите и да се избегнат или забавят болести, свързани със стареенето." 


Ескпертката по фармакология Махтаб Джафари от Калифорнийския университет в Ървайн пък изследва ефекта от канелата и екстракта от растението златен корен Rhodiola rosea, което вирее в Арктика и високите планински райони и е било познато на викингите, върху продължителността на живота. С помощта на екстракт от златен корен Джафари удължила живота на мухи дрозофили с 25 на сто, докато канелата увеличила продължителността на живота им с 30 на сто. Учени планират клинични опити с хора на около 80-годишна възраст, за да установят дали въпросните растения намаляват ефекта от увреждането на клетките или обръщат този процес в обратна посока.