След промени в Наказателния кодекс деянието, за което отговаряше, вече не е престъпление

Бившият шеф на Топлофикация – София Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото, не е извършвал валутни престъпления. Това реши районният съд в София.

 

Пред съда и прокуратурата заяви, че не подържа обвинението, тъй като след промените в Наказателния кодекс от 2015 г. деянието, за което е обвинен Димитров, вече не представлява престъпление.

 

Защитата пледира „невинен”. 

Още по темата

 

Съдът призна Димитров за невинен и по двете обвинения, отправени срещу него.

 

Първото обвинение съдържаше две отделни деяния. Едното е, че между 1999 и 2003 година в Австрия Димитров е извършвал финансови сделки, в нарушение на валутното ни законодателство. 

 

Предоставените от него финансови кредити и сделките с ценни книжа са за обща сума от 432 581,71 долара и 2 565 643,20 евро.

 

Второто обвинение съдържа единадесет отделни деяния  -  за това, че между 2004 и 2006 година  в София Димитров отново e нарушил валутните закони, като в качеството си на управител на фирма ПРО МАРК ЕООД, не е декларирал пред БНБ, както изисква законът, множество сделки, чиято обща стойност е 8 220 401,58 евро. 

 

Делото срещу Валентин Димитров започна през 2013 година. Съдът обяви присъдата в 13-то заседание. По делото са участвали 10 вещи лица и са изслушани петима  свидетели. Правени са съдебни поръчки за разпит на свидетел от австрийските органи, както и за предоставяне на допълнителни документи. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес