Това твърдят от Международната екоорганизация WWF и Глобалния форум за тигрите

Тигърът остава застрашен вид, въпреки че прогнозираната му популация е нараснала за пръв път от 100 години, информират ДПА и "Франс прес".


Резултатите от последните проучвания за броя на дивите тигри сочат, че той се е увеличил на 3890 от 3200 през 2010 г., твърдят от Международната екоорганизация (WWF) и Глобалния форум за тигрите.


"Това ни дава надежда и показва, че можем да спасим даден вид и неговия хабитат, ако правителствата, местните общности и природозащитниците работят заедно", каза международният директор на WWF Марко Ламбертини, цитиран от БТА.


Докато някои страни, населени с тигри, като Индия, Непал, Русия и Бутан отбелязват растеж в популацията на тигрите, то други, особено в Югоизточна Азия, според международната екоорганизация са на ръба да загубят тигрите си.


"Нужен ни е стабилен план за следващите шест години. Световният спад на популацията беше задържан, но все още не можем да спечелим сигурност за тигрите", заяви Майкъл Балтцер, който оглавява инициативата за тигрите на екоорганизацията.