Промяната се изисква заради честите случаи, в които името се изрича погрешно

Лидерите на Чешката република обявиха свое предложение да съкратят името на своята държава с друго, което да е по-кратко. В общо изявление президентът, премиерът и други висшестоящи държавни представители обявиха, че възнамеряват да поискат от ООН да промени базата си данни с географски имена с новото име, което вече ще е само Чехия.

 

Въпреки че в България краткото наименование на страната е широкоразпространено, в англоезичния свят масово се използва нейното официално наименование от две думи.

 

Лидерите също така се надяват тава да стане преди началото на Олимпийските игри това лято. Външният министър Любомир Заоралек заяви пред репортери, че решението за промяната е било взето, тъй като в миналото е имало обърквания за името на страната.

 

Въпреки че някои спортни отбори на Чешката република и преди са използвали съкратено наименование, властите рязко употребяват други наименования, освен дългото. Въпреки това не липсват случаи на обърквания на високо ниво. През 2013 г. проблемът с дългото име на страната дори стана тема на разговор между президента Милош Земан и тогавашния му израелски колега Шимон Перес.