Снимката с радиотелескоп била направена преди повече от година

Снимка, направена с големия радиотелескоп АЛМА, разкрила наличие на тъмна галактика-джудже в халото на по-голяма галактика на разстояние около 4 млрд. светлинни години от Земята. Откритието било направено повече от година след заснемане на кадъра, съобщава БТА.


Гравитационната леща е феномен, при който гравитацията на по-близка галактика изкривява светлината на по-далечна нейна посестрима. Той често е използван за изследване на галактики, които са прекалено отдалечени за наблюдение.

 

Астрономите първо установили, че става въпрос за светлина от две галактики, като по-далечната е на разстояние 12 млрд. светлинни години, а по-близката - на 4 млрд. светлинни години.
Новият анализ на учени от Станфордския университет в Калифорния обаче показал наличие на тъмна галактика-джудже. 


"Можем да открием тези невидими обекти по същия начин, по който човек забелязва дъждовни капки на прозореца", поясни астрономът Яшар Хезавех от университета.


Гравитационното влияние на тъмната материя изкривява преминаващата през лещата светлина.

 

Учените използвали няколко суперкомпютри, за да съберат данни за анализиране на аномалии в халото на по-голямата галактика. Така било идентифицирано уникално скупчване, чиято маса е по-малка от една хилядна част от масата на Млечния път.