Това сочат резултатите от ново научно изследване

лиматичното затопляне може да ограничи хабитата на над 80 на сто от видовете африкански антилопи през следващите няколко десетилетия, сочат резултатите от ново научно изследване. 

 

"Изследването ясно показва, че някои видове антилопи се нуждаят от спешни мерки за защита, за да се избегне изчезването им. Застрашени са една трета от 87-те вида антилопи в света, от които най-малко 72 вида живеят в Африка", заяви ръководителят на екипа Якоб Бро-Йоргенсен от университета на Ливърпул в Англия, цитиран от "Франс прес" и БТА. 

 

Учени отдавна подозират, че животните с ограничен хабитат са застрашени повече вследствие на климатичното затопляне. Дори малки климатични промени биха могли да накарат видове антилопи да напуснат хабитата си. 

 

Сега учените създали модел на хабитатите на 72 вида африкански антилопи въз основа на екологичните им нужди и сегашните условия в средата им на живот. След това прогнозирали районите, в които отделни видове антилопи биха могли да живеят в зависимост от очаквани климатични промени до 2080 г.

 

За 82 на сто от видовете прогнозите сочат предизвикано от климатичните промени ограничаване на хабитата им през следващите 6 десетилетия. Хабитатът на около 25 на сто от тези видове вероятно ще бъде намален наполовина.

 

Резултатите от изследването са публикувани в Current Biology.