Трагедията се разиграла в елитно кафене в столицата, посещавано от чужденци

Трагедия в Бангладеш. Повече от 20 чужденци са убити от ислямистки нападатели в кафене в столицата Дака. Въоръжени лица взеха заложници в заведение късно снощи. Няколко часа по-късно специални части предприеха щурм. Шест от нападателите са били убити, а един е арестуван. 
 
По темата
Трагедията се разиграла в елитно кафене в столицата на Бангладеш, посещавано от чужденци. Охранители в квартал на Дака с много дипломатически представителства забелязали няколко въоръжени лица. Когато гардовете се приближили, нападателите се втурнали към препълнено с посетители кафене. Започнала престрелка със силите на реда, която продължила няколко часа.
 
По време на престрелката са ранени и много от полицаите. Малко след 21:00 часа специалните части предприеха щурм, при който са ликвидирани шестима нападатели, а един е задържан.
 
Според данни на италианското външно министерство 10 италианци са загинали. В момента на въоръжената атака в ресторанта са се намирали 11 италианци и само един е успял да се спаси. Италианският министър-председател Матео Ренци осъди остро нападението в Дака. 

Седем японци са загинали при нападението, според информация, огласена от японското правителство. Американските власти потвърдиха гибелта на американски гражданин. Властите в САЩ са готови да окажат необходимата помощ на правителството на Бангладеш, за да привлече под отговорност организаторите на терористичната атака в Дака. 

Отговорност за нападението пое ИДИЛ. Американски представители обаче смятат, че зад нападението стои „Ал Кайда на Индийския субконтинент”, клон на „Ал Кайда”, действащ в Индия, Пакистан и Бангладеш. Само ден по-рано групировката беше обявена от САЩ за терористична организация.