Имената на евентуални кандидати не бяха обсъждани

 
Най-интересната част от неизвестното - имената на евентуални кандидати не бяха обсъждани. Бившите съпартийци обещаха да не се обиждат едни на други, когато дойде време за обсъждане на конкретни кандидатури. А общите действия между партиите вляво не означавали, ще се се стигне до сливането им.
 
Първият тур от разговорите в ляво започна с думите "Събрахме се". Изрече ги Георги Първанов в началото на срещата между БСП И АБВ. След единочасов разговор оптимистичният тон беше запазен. БСП и АБВ се обединиха около няколко въпроса. Първият и най- важен, по думите на Корнелия Нинова, е да спечелят президентските избори.
 
Профилът на следващия президент - да е обединител на нацията и да е гарант на държавността. Според АБВ И БСП новият президент трябва да води проевропейска, но същевременно и политика, насочена към Русия. От "Движение 21" поставиха в по-общ контекст фронта на усилията на левите. 
 
С чувство за хумор председателят на "Движение 21" Татяна Дончева коментира въпроса дали формацията й ще остави по-големите партии в ляво да се разберат за името или ще претендира и тя да излъчи кандидат.
 
Иначе общата оценка за петте години управление на Росен Плевнелиев и ГЕРБ в президентската институция   е политически провал. 
 
Това се налагало заради провалите му във външната политика, разединяването на нацията във вътрешен план и заради липсата на социална чувствителност.