Откритието, осъществено от учени от университета в Бъркли

Някои бактерии в червата ни са на 15 милиона години и са съществували много преди хората да се появят на Земята и са били налице при най-ранните ни предтечи, пише агенция Франс прес.
Откритието, осъществено от учени от университета в Бъркли, идва да покаже, че еволюцията е изиграла много по-съществена роля, отколкото се предполагаше досега, в изграждането на чревната ни флора, предава БТА.

По темата

Тези бактерии са дали своя принос в първите стадии на развитие на нашите черва, като са въвлекли имунната ни система в борбата срещу патогените. Микрофлората е способна дори да влияе върху нашето поведение и настроение.
Според съавтора на изследването Андрю Мьолер, някои човешки чревни бактерии са преки наследници на онези, които са живели във вътрешностите на общите ни прародители с маймуните. Това идва да покаже, че при тях е съществувала непрекъсната приемственост, продължила милиони години и датираща от възникването на африканските маймуни.
Но и микрофлората е еволюирала в два различни клона, когато преди 15,6 милиона години потомството на горилите се е отделило от това на хоминидите. Второто голямо разделяне се е осъществило преди 5,3 милиона години, когато клонът на хората се е отделил от този на шимпанзетата.
За нуждите на изследването са били сравнени екскременти на шимпанзета и горили, обитаващи джунглите на Африка, с тези на хора от САЩ.