Те са заснети от космическия апарат "Джуно"

НАСА публикува кадри на полюсите на Юпитер, заснети от космическия апарат "Джуно" ("Юнона"), съобщaва БТА.

На северният полярен район на Юпитер има повече бури, отколкото очакваха специалистите. Той изглежда по-син от останалите части на планетата.

КАДРИТЕ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Над южния полюс на Юпитер космическият апарат засне полярно сияние, каквото досега беше известно да съществува само над северния полюс. 

"Джуно" записа и звуци, идващи от Юпитер. Те са известни от 50-те години на миналия век, но досега не са анализирани толкова детайлно. "Юпитер ни говори по начин, на който са способни само газовите гиганти" - каза Бил Кърт от университета на Айова, който е в научния екип на мисията.

Снимките и записите са направени по време на доближаването на "Джуно" на 4200 км до Юпитер на 27 август, което продължи шест часа. Данните бяха предавани към Земята едно денонощие и половина. Преди това най-близо до Юпитер се беше доближавала сондата "Пайъниър" ("Пионер") - на 43 000 километра.

"Джуно" навлезе в орбита около Юпитер в началото на юли след пет годишно пътуване. Мисията на сондата ще продължи 20 месеца. За това време тя ще трябва да направи карта на полюсите, да анализира атмосферата и вътрешността на огромната планета.