Това заяви председателят на партията Мустафа Карадайъ

ДПС даде заявка за самостоятелно участие на президентските избори. Това заяви в Каолиново председателят на партията Мустафа Карадайъ.

По темата

Почетният лидер на движението Ахмед Доган е сред възможните кандидати за президентския пост. ДПС няма да даде непотърсена подкрепа за президентските избори, а до момента никоя политическа партия в страната не преговаря с Движението. 

"Ако основните политическите сили продължават да неглижират процеса, ДПС има самочувствието, че може да участва във всякакви политически битки, включително и в президентската", каза още Карадайъ. 

Той допълни, че движението ще се регистрира в ЦИК за да участва в предстоящата надпревара за президентския пост. 

Ако решат да издигнат своя кандидат-президентска двойка щели да са доста взискателни към номинираните. Да търсят у тях държавническо мислене, да са доказани НАТОВ-вци, да са политици с ясни демократични ценности и визия за мястото на България.

Така логично се появи и въпросът: Може ли почетният председател на ДПС да отговоря на този профил?

„Мисля, че Ахмед Доган би бил един добър кандидат за президент, но в партията има хора, които покриват критериите на ДПС”, заяви Карадайъ.

ГЕРБ, чиято номинация за вота ще бъде обявена в началото на октомври, поздравиха ДПС за решението да се регистрират за участие в изборите. Самостоятелното участите е свързано с носене на отговорност, коментира премирът Борисов.  

Ако ДПС реши да участва сама в президентския вот, това ще е прецедент в новата история на България.  Защото никога досега партията не е издигала свой кандидат. С подкрепата й обаче са били избирани повечето държавни глави.