Германия и Франция дадоха положителна оценка

Промяна на посоката на Европейския съюз или празни приказки. Крайно различни са отзивите от срещата на лидерите на Общността в Братислава.

По темата

Лидерите на водещите държави - Германия и Франция, дадоха положителна оценка на срещата и на предложения 6-месечен план за връщане доверието на гражданите в европейския проект. 

Лидерите на Италия и Унгария обаче обявиха, че не са доволни. Според италианския премиер Матео Ренци, това, което се е обсъждало за кризата с бежанците, не е било съществено.

Унгарския премиер Виктор Орбан нападна Ангела Меркел за отказa да наложи таван на броя на приетите бежанци, а единственият конкретен успех били 160-те милиона евро помощ, договорени за България. Споровете продължиха задочно и след срещата.

Ден след Срещата на върха, която трябваше да сплоти 27-те, равносметките говорят по-скоро за провал. Председателят на ЕС Доналд Туск бе поканил лидерите за откровена дискусия за бъдещето на Европа. Начертана бе дори пътна карта, но традиционният за такива срещи оптимизъм бе помрачен.