Сред тях са двете най-оспоравни - лимитът на секциите в чужбина и квадратчето "Не подкрепям никого

16 дни преди президентските избори и референдума - депутатите гласуват поредните промени в изборния кодекс.

По темата

Дебатите започнаха преди около 40 мин. Доста време отне на депутатите да представят всички предложени 12 законопроекта. А и те започнаха работа с 30 минути закъснение, тъй като при първия опит за регистрация от БСП, умишлено или не, не се регистрираха.

Одобрените законопроекти от комисията са три. Най-съществените промени в тях са отпадането на ограниченията за секциите в чужбина. Ограниченията до 35 секции ще останат за Турция, страните отвъд океана, Македония и Сърбия.

Променя се и значението на квадратчето „Не подкрепям никого”. Гласовете за него ще се броят за действителни, но ще участват в преброяването само за президентски и местни избори, не и за парламентарни, за да не се вдига бариерата за влизане в парламента и така малките партии да останат извън него.

Депутатите трябва да приключат с първото четене на промените още днес. Те имат и амбициозния план да има и парламентарен контрол.

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! ЕКИПЪТ НА „РАЗСЛЕДВАНЕ“ ОЧАКВА ВАШИТЕ СИГНАЛИ ТУК. Не се колебайте да ни изпратите и снимки и видеоматериали.