Политически ултиматум или икономическо решение?

2000 сгради ще се разминат със санирането, ако Бюджет 2017 не бъде приет във варианта, в който е внесен. Условието постави регионалният министър в оставка Лиляна Павлова. Тя уведоми писмено кметовете, че милиардът за саниране е изчерпан и ще се изпълнят само сключените договори. Затова: да не сключват нови. Временно.

По темата

От 22-ри блок в благоевградския квартал "Еленово" вече разкрасяват района. В един друг блок - в квартал "Запад" обаче се чудят какво ще стане със сградата им, която е одобрена за саниране, но е без подписан договор.

Лиляна Павлова увери, че щеше да реагира по същия начин, дори да не беше в оставка. В същото време, тя заяви, че нямало да стане така, ако правителството не било в оставка, защото бюджетът щял да е приет. А сега кабинетът не можел да гарантира дали следващият ще продължи програмата.

По думите й освен ГЕРБ никой не подкрепя програмата. 

"Г-жа Павлова лъже. Ние не сме против санирането, подкрепяме го", опроверга лидерът на БСП Корнелия Нинова, като допълни, че ако нейната партия стане управляваща, ще продължи програмата.

Докато вторият милиард за саниране получи политическо "да", някои започват да чакат. А други, имали късмет да санират по време на правителство без оставка, си отдъхват.

В блоковете, които ще се санират с наличния милиард лева, живеят около четвърт милион българи.

Репортери: Велина Сашева, Екатерина Николова