Целта на държавния глава е да се намери изход от кризата

Продължават консултациите на президента Росен Плевнелиев с парламентарните партии. Целта на държавния глава е да се намери изход от кризата след оставката на кабинета „Борисов”. 

По темата

Патриотичният фронт е петата от общо осем политически сили, които влизат на консултации при президента и вече тръгна слух, че те може би ще се съгласят да вземат мандата. Друг е въпросът, че дори това да се случи, няма да имат с кого да го реализират, освен ако ГЕРБ и БСП не се откажат от намерението си да не създават правителство в рамките на този мандат.

На „Дондуков” 2 ще гостуват и представители на Българския демократичен център (БДЦ). Дотук Плевнелиев разговаря с ГЕРБ, БСП, ДПС и Реформаторския блок. Резултатът от срещите сочи, че никоя от парламентарните формации не иска да получи мандат за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание.

Конституционният съд излезе с решение, че Плевнелиев не може да насрочи нови избори. Разпускането на парламента и свикването на вот за нов трябва да стане с един акт, а сегашният президент няма право да го направи в последните три месеца от мандата си.

Междувременно премиерът в оставка Бойко Борисов заяви в началото на заседанието на Министерски съвет: „Оказа се, че да управляват всички искат, но като дойде време за управление, бягат като дявол от тамян”.

Борисов благодари на министрите си, че продължават да носят отговорност „във време, в което всички дезертират”.

„На приказки всички са големи герои, но сега някак не им отърва в този тежък международен план да си поемат отговорността”, заяви Борисов.

Утре е последният етап от конституционната ролетка. При него ще бъдат АБВ и „Атака”. След това вероятно ни очаква Консултативен съвет по национална сигурност.