Досега запазена територия в него бяха исторически градини и традиционно земеделие

Рио де Жанейро, разположен между море и планина, официално стана първият градски пейзаж в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, съобщи "Франс прес", цитирана от БТА.

Церемонията се състоя в подножието на статуята на Христос Спасителя с разперени ръце на хълма Корковаду, който се издига над града. С това бе потвърден направеният през юли 2012 г. от ЮНЕСКО избор за включване на града в списъка.

НАСЛАДЕТЕ СЕ НА КРАСОТАТА НА РИО ДЕ ЖАНЕЙРО В ГАЛЕРИЯТА НИ

Това се случва за пръв път, тъй като категорията "Градски и културен пейзаж" в списъка досега бе запазена територия за исторически градини и традиционно земеделие, но никога за град.

През последните четири години бразилските власти изготвиха подробен доклад, в който се обяснява как културното и природно наследство на града, включващо парка Фламенго, Корковаду, плажа Копакабана, хълма Захарна буца, Ботаническата градина и националния парк Тижука, ще бъде защитено.

Според данни на архиепископството понастоящем се необходими над 3 милиона реала (840 000 евро) годишно за поддържане на статуята, която е посещавана от 3 милиона души годишно. За 2017 г. е планирано статуята да бъде реновирана.