Позициите на отец Силвестър и Българския хелзинкски комитет

„Този човек вече веднъж беше хванат в провинение. Беше изгонен от църквата. Той обаче не иска да се поправи. Църквата заклеймява хомосексуализма сред монашеството и клира. Това е неприемливо”, каза в предаването „Здравей, България” отец Силвестър. Така той коментира репортажа на „Господари на ефира”, от който става ясно, че монах търси ласки от мъже.

По темата

„Записът е направен незаконно и не прикрива самоличността на човека”, заяви от своя страна Радослав Стоянов от Хелзинкския комитет. Според него това е нещо абсолютно неприемливо.

„В Стария завет се казва, че такива хора трябва да бъдат убивани с камъни. Новият завет е по-либерален и просто казва, че трябва да страним от тези хора”, допълни отецът, според когото трябва да се вземат сериозни мерки. „Доволен съм, че този човек беше изобличен. Трябва да се работи в тази посока”, каза отец Силвестър.

Радослав Стоянов от БХК контрира: "Тук говорим за човек, който е заснет в частния си дом, за нещо, което той прави в своя частен живот. Неговата самоличност беше открита и това няма как да бъде поправено повече. Това рефлектира върху неговите близки, приятели и съседи".

Стоянов заяви, че тъй като е защитил конкретна позиция, е получил закани, че ще бъде пребит. 

Целия разговор гледайте във видеото.